Daha önce fırsat yaratmayıpta gitmediğim için çok üzgünüm.
Böylesine hayranlık duyduğum bir sanatçının, hayatta bıraktığı anılara eşyalara yakın olupta gitmemek doğrusu benim ayıbım.
Nihayet bir tesadüf sonucu elime geçen bir fırsatı değerlendirip gittim.. geç olsa da..
Kız kardeşimin ödevi ile ilgili gittiğimiz Barış Manço Kültür Merkezinden sonra yine Barış Mançonun Modadaki müze_evine de gitmeye karar verdik.
Epey yürüdükten ve bir iki kişiye sorduktan sonra bulduk köşkü,sessiz ve güzel bir sokak.
Bahçede hepimizinde bildiği üzere domates biber patlıcan şarkısından esinlenerek yapılmış maketlerle karşılaştık. Yine resimde eşek ve Barış Mançonun garajdaki arabasını görebilirsiniz.
O havayı solumak hayal etmek harikaydı.
E böyle birdaha dünyaya gelmeyecek şahane bir insanın yaşadığı süre zarfında aldığı sayısız ödül hiç şaşılası bir durum değil.
Japonya da Barış Manço adına dikilmiş sakura ağacının bulunduğu bir resimde vardı vitrinde ,üste ki resimde görebilirsiniz. Bu ağaç Barış Manço adına dikilen ilk ve tek ağaçmış.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz eşyalar sanatçının günlük hayatta kullandığı eşyalarmış. Onun altındaki resimde de ajandasını telefonunu ve arabasının anahtarlarını görebilirsiniz. Vefat ettiği gece masasının üzerine bırakmış. Yine aynı şekilde Ajandanın sağ alt kısmında oğlunun yazdığı not; Babam dünyaya veda etti 31.1.1999:(
Ben bile bu kadar hüzünlenirken ailesinin yaşadığı üzüntü dile getirilemez herhalde. Yine aynı zamanda yaşattığı gurur herkesce sevilen dünyanın bir çok ülkesinde saygı ve sevgiyle anılan kişi Barış sanatçısı, harkulade bir duygu olsa gerek.
Asker üniforması ve diğer sahne ve kliplerde giydiği kostümler.
Ne kadar ilgi çekici.
Moda semti ismini tarihinde geniş bahçeli köşklerde,farklı giyim ve kuşamları ve yaşam tarzlarıyla ilgi çeken ve bu konuda öncülük eden yaşayanlardan almış.
Manço ailesinin limonluk adını verdiği kışlık bahçesi. Ben tek kelime ile bayıldım.. Kurtalan Ekspres grup üyelerinin heykelleri ve müthiş enstrümanları, ve benim dikkatimi çeken o alüminyum tencere hikayesi.. Halil İbrahim Sofrası adlı klibinde kullandığı ve şarkının" içi boş tencerenin bu sofrada yeri yok" sözlerinin geçtiği kısımda fırlattığı tencere. Ama belleğime kazınan asıl hikayesi Barış Mançonun bu tencereyi kız kardeşi İnci Manço İlbayın çeyizinden ödünç almış olması ve tencerenin çekimde epey zarar gördüğü için kız kardeşine kendini affettirmek için çok uğraştığı oldu:-)
Hemen yan bölümde ise yazlık bahçe var ama resim yok çünkü telefonum yine her zamanki gibi bazı resimleri kaydetmemiş :( bana bir garezi var sanırım neyse orasıda açık alan harika düşünülmüş yaşanılası bir bahçe.
Şövalyle odasından bir kaç kare. Girişin alt katında yani bahçelerin olduğu kat, burası aslında kiler olarak kullanılırmış zamanla duvardaki sıvalar sökülmüş asıl görüntü açığa çıkarılmış. Barış Mançoda görüntüsünün bozulmasını istememiş ve atmosfere uygun olsun diye daha önce Belçika kraliyetinin verdiği şövalye ünvanındaki armadan camlara ve kapılara çeşitli vitraylar yapmış. Ve kendisi de burada beste ve tablo yapmış. Odada kendisine ait boyalatda mevcut.
Armut ağacından yapılan harika yatak odadı, eski ahşap mobilyalar beni her zaman büyüler.
Ve o çok sevilen efsane takılar.
Bunun gibi daha nice takıları aksesuarları evin farklı yerlerinde görebilirsiniz Doğrusu hepsi harikaydılar gidin inceleyin derim.
Adam Olacak Çocuk odası.
Batıkan Mançonun odası bu şekilde tasarlanmış.
Bir zamanlar milyonları ekrana kitleyen 7 den 77ye programının adam olacak çocuklar bölümünden kısa vetereleri dönüyor odadaki televizyonda.. Barış Mançonun çocuk sevgisi... yok ya bir daha yaşanmaz bir daha böyle bir insan gelmez:(
İyi ki tanımışım senin gibi müthiş bir İNSANI.
Nurlar içinde yat.
Herşey için teşekkür ederim.
Barışla kalın...